Nieuw Skillslab: klaar voor de toekomst

Nieuw Skillslab: klaar voor de toekomst

Zwijndrecht – Met een compleet nieuw uitgerust Skillslab voor het vak Design & Technology is het DevelsteinCollege in Zwijndrecht klaar voor de toekomst. Het moderne lab werd na de kerstvakantie al in gebruik genomen en op vrijdagmiddag 10 maart volgt de feestelijke officiële opening. Het Skillslab biedt leerlingen alle mogelijkheden om hun IT-skills breed te ontwikkelen. Het Skillslab is mede mogelijk gemaakt door de STO-gelden voor Sterk Techniek Onderwijs in de regio.

Sterk Techniek Onderwijs (STO)
“In de afgelopen vier jaren is er binnen onze regio een intensieve STO-samenwerking ontstaan, gericht op de versterking van techniekonderwijs,” licht conrector Anita Groen toe. Vanaf januari 2020 krijgen STO-regio’s geld in opdracht van het Ministerie van OC&W, wat binnen onze regio is verdeeld tussen DevelsteinCollege, Loket Zwijndrechtse Waard, Walburg College, CSG De Lage Waard, Willem de Zwijger College, Griendencollege en Da Vinci College. Met de betrokkenheid van al deze scholen is er gezamenlijk gewerkt aan sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs.
“Binnen het DevelsteinCollege hebben we ons met name gericht op de ontwikkeling van het vak Design & Technology. Inhoudelijk zijn er grote stappen gezet en we zijn dan ook zeer trots dat we dit nu kunnen bekronen met de officiële opening van het Skillslab,”aldus Anita.

Praktijkgericht programma
Sinds vier jaar kunnen leerlingen van vmbo-t het vak Design & Technology als examenvak kiezen en sinds dit schooljaar wordt het praktijkgerichte vak breed aangeboden vanaf de brugklas vmbo-t en havo. Hiermee is het DevelsteinCollege al een eind op weg met de invulling van het praktijkgerichte programma dat vanaf schooljaar 2024-2025 op het vmbo-t wordt ingevoerd. Met het praktijkgerichte deel krijgen leerlingen de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen in een levensechte opdracht. Het doel is dan ook om leerlingen optimaal voor te bereiden op doorstroom naar mbo-4 opleidingen of het havo. Naast het onderdeel ICT ontwikkelt het DevelsteinCollege ook voor Zorg & Welzijn en Economie & Ondernemen een uitdagend praktijkgericht programma.

Skillslab: klaar voor de toekomst
Digitale ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo en bieden nieuwe kansen en uitdagingen. Informatietechnologie en digitale media zijn een essentieel onderdeel van de samenleving. Scholen die voorop lopen op dit gebied, bieden het vak informatica en informatietechnologie (ITTL, ook wel Design & Technology genoemd, red.) aan om leerlingen klaar te stomen voor de digitale maatschappij. Inhoudelijk biedt ITTL kennis en vaardigheden waarmee leerlingen de beginselen leren van toepassingen van ict-programma’s en programmeren van microcontrollers en robots.

Op het DevelsteinCollege volgen leerlingen in de brugklas de vakken IT-Skillz en Design & Technology waarmee zij kennis maken met ICT. Met het vak Design & Technology gaan leerlingen zelf aan de slag met onder meer programmeren, 2D en 3D ontwerpen en robotica, vanaf de brugklas tot en met het examenjaar voor vmbo-t. Havo- en vwo leerlingen kunnen in de bovenbouw informatica als examenvak kiezen. Naast het nieuwe Skillslab is het DevelsteinCollege uitgerust met een uitgebreid ICT-lokaal, een Studiecentrum met veel PC’s, iPad-karren, PC’s in het bèta lab en werken leerlingen vanaf de brugklas met hun eigen laptop.  


Terug naar home