DevelsteinCollege

Vwo: gymnasium en atheneum

Het vwo bereidt leerlingen voor op een vervolgstudie in het wetenschappelijk onderwijs. Zowel het gymnasium als het atheneum zijn zesjarige opleidingen die een waardevol diploma opleveren, maar er zijn enkele duidelijke verschillen in het onderwijsaanbod.

Het gymnasium, iets voor jou?

Heb je interesse in de klassieke cultuur en een brede maatschappelijke belangstelling? Ben je goed in taal en houd je van lezen? Vind je het leuk om op onderzoek uit te gaan en te presenteren? Ben je gemotiveerd en op zoek naar een uitdaging? Dan is het gymnasium wellicht dé opleiding voor jou! Een gymnasiumdiploma staat wel heel indrukwekkend op je CV. Dat klinkt misschien nog ver weg, maar door nu in kennis te investeren, zul je daar de rest van je leven van profiteren.

Het gymnasiale karakter krijgt al in de onderbouw vorm met het aanbod van klassieke talen en cultuur. Met Grieks en Latijn krijgen leerlingen meer inzicht in de taal- en tekststructuur, waar zij profijt van hebben bij het leren van andere vreemde talen. Daarnaast ontwikkelen leerlingen hun analytisch vermogen en ontdekken zij de ideeën van de Grieks-Romeinse cultuur die van grote betekenis is geweest (en nog steeds is!) voor de westerse beschaving. De cultuur van de Romeinen en Grieken, mythologie en geschiedenis komt ook aan bod tijdens de lessen klassieke cultuur. In de bovenbouw gaan de leerlingen echt op ontdekkingsreis met een buitenlandse werkweek naar Griekenland of Rome, waar zij hun kennis in de praktijk kunnen toetsen.

Download hier de gymnasiumbrochure

Het atheneum

Wil je weten hoe dingen in elkaar zitten en daar zelf onderzoek naar doen? Vind je het leuk om te leren en wil je later graag studeren aan een universiteit of hogeschool? Dan is het atheneum de opleiding voor jou!

Het atheneum is, net als het gymnasium, een zesjarige vwo-opleiding die leerlingen voorbereidt op een vervolgstudie in het wetenschappelijk onderwijs. Uitdagend zijn ook de vakken die gericht zijn op de ‘w’ van het vwo: het wetenschappelijk onderzoek. Met engineering gaan leerlingen aan de slag met onderzoek en (technisch) ontwerpen waarbij de wisselwerking tussen theorie en experiment centraal staat. Zij ontwikkelen vaardigheden als samenwerken, analytisch en probleemoplossend vermogen, het bedenken, ontwerpen en uitvoeren van eenvoudig onderzoek en het rapporteren of presenteren daarvan.